Vânăta este un izvor de vitamine si minerale pentru organismul uman – Află 10 lucruri nestiute despre vinete

43023

Vânăta este un izvor de vitamine si minerale pentru organismul uman.

Este unul dintre alimentele care ne ajută să ne hidratăm în timpul zilelelor caniculare, iar preparatele pe care le putem găti cu această legumă sunt foarte diversificate si gustoase.

De asemenea, exista si cateva lucruri foarte interesante in ceea ce priveste vinetele.

Mai jos am ales 10 dintre ele, pe care, probabil, nu le stiati:

1. Vinetele sunt originare din Asia, iar prima atestare a acestei plante apare in cateva tratate chinezesti ce dateaza din anul 544.

2. In Europa a ajuns tarziu, prin anii 1500, iar englezii au numit-o „planta ou” (eggplant), datorita faptului ca multe specii din acea vreme aveau fructe galbene sau albe, ce semanau cu ouale de gasca.

3. Vinetele sunt considerate legume, dar, de fapt, sunt fructe.

Vanata este un izvor de vitamine si minerale pentru organismul uman.
4. Vinetele fac parte din aceeasi familie cu rosiile (care sunt tot fructe) si cartofii (de la care mancam radacinile, fructele fiind toxice).

5. Vanata are cea mai mare concentratie de nicotina dintre toate legumele. Cu toate acestea, ca sa introduci in organism aceeasi cantitate de nicotina pe care o are o tigara, ar trebui sa mananci 9 kilograme de vinete.

6. Ca si alte legume din aceasta familie (Solanaceae), vinetele sunt puternic inflamatoare, inrautatind simptomele artritei, reumatismului si ale altor boli inflamatorii, din cauza contintului de solanina.

7. 90% din productia mondiala de vinete provine din 5 tari: China detine 58% din productia mondiala, India are doar 25%, apoi urmeaza tari precum Iran, Egipt si Turcia, cu procente mult mai mici.

8. In Anglia, vinetele erau denumite „merele dragostei”, pentru ca se credea ca au proprietati afrodisiace. In acelasi timp, in perioada Renasterii, in Italia vanata era numita „mala insana” („marul nebuniei”), pentru ca se credea ca cel care va manca din aceasta leguma va innebuni.

9. Printre beneficiile consumului de vinete se numara: scaderea nivelului colesterolului, combaterea constipatiei, prevenirea bolilor cardiovasculare, favorizarea scaderii in greutate, stimularea activitatii intestinelor si a ficatului.

10. Vanata este foarte apreciata in India, fiind prezenta in cultura acestei tari de peste 2000 de ani. Avand in vedere acest lucru, nu e de mirare ca in sanscrita exista 30 de nume diferite pentru a denumi aceasta planta si fructele ei.

Distribuie pe: