6 sfaturi pentru o “tufă” bogată de leuștean

42379

1 – Leusteanul se cultivă în pământ bine afânat si udat. Are nevoie de un sol nisipos, iar în grădină trebuie plantat într-o zonă mai înaltă unde apa să nu băltească si – ideal, într-un loc semiumbros.

Desi nu suporta baltirea apei are nevoie de umezeala constanta.

Se cultiva din seminte care se pot semana toamna sau primavara in luna martie.

Pamantul trebuie sa fie bine afanat, iar semintele se seamana dupa ce solul a fost udat si se acopera cu un strat subtire de pamant bine maruntit.

2 – Are nevoie de rărirea parcelei.

Leusteanul rasare, dupa semanarea de primavara, in aproximativ 2-3 saptamani, iar cel semanat toamna, la inceputul lui martie.

Rarirea parcelei se face anul urmator primei semanari.

Leusteanul formeaza o radacina solida, adanca si pentru ca este o planta foarte putin pretentioasa, rezista atat la caldura excesiva, cat si la inghet suporta bine aproape orice loc in gradina.

3 – Ca să prindă, leusteanul are nevoie de pământ de gradină amestecat cu cel de flori

Cea mai buna solutie pentru a prinde leusteanul este sa folosesti pamant de gradina amestecat cu pamant de flori.

Trebuie stiut ca leusteanul nu suporta pamantul lutos si in niciun caz pe cel calcaros.

Acesta are nevoie de un pamant care sa dreneze bine apa si ceva mai tasat (aceasta fiind una din conditiile esentiale pentru a prinde leusteanul).

Cum se cultiva leusteanul – protejati leusteanul in primele luni de vegetatie :

4 – Se protejează cu folie de plastic planta tânără, chiar dacă la maturitate devine foarte rezistentă.

Leusteanul este o planta solida si rezistenta la maturitate, dar in primele luni de vegetatie este delicat si sensibil asa ca daca il sadesti in gradina protejeaza plantele mici cu o folie de plastic sau cu un clopot de sticla, in fiecare noapte pana la finele lui aprilie.

Este un bun truc care te va ajuta sa prinzi leusteanul.

5 – Are nevoie de loc semiumbros

Nu suporta prea bine soarele de dupa-amiaza. Are nevoie de soare, dar nu foarte mult, el preferand doar soarele de dimineata si lumina indirecta.

Transplantarea radacinii intr-un loc foarte insorit poate sa fie fatala leusteanului care are nevoie de ventilatie buna si ferit de actiunea soarelui de la amiaza.

6 – Nu-l planta lângă ziduri si pereți

Cel mai bun loc de plantare, pentru ca acesta sa se prinda, este sub copacii cu umbra rara, in zonele umbrite sau la marginea gradinii in locurile mai joase.

Distribuie pe: