APA DE OREZ tratează boli de stomac, face părul să strălucească și pielea să întinerească- Cum să o prepari:

11769

 

Această cereală a fost consumată în toată lumea de milenii și în 1001 feluri. Bogata în vitamine, fibre și minerale, apa de orez are virtuți digestive și energetice valoroase pentru oricine știe să o folosească.

Se spune despre apa de orez ca este secretul frumusetii femeilor japoneze. Ei i se datoreaza pielea tonifiata si catifelata, cu pori inchisi, a femeilor japoneze. Dar apa de orez este folosita in mod traditional si de femeile din China si din Asia de sud-est pentru intretinerea tenului si parului. In plus, apa de orez este recomandata si de specialistii ayurveda, dovedindu-se ca are calitati superioare produselor de infrumusetare artificiale.

Apa de orez este cautata datorita agentilor de curatare prezenti in bobul de orez, care actioneaza asupra tenului in cel mai bland mod posibil, cat si bogatiei de vitamine, minerale si substante cu proprietati de hidratare, hranire si regenerare, cu antioxidante si anti-inflamatorii.

Cum se prepara apa de orez acasa
Apa de orez poate fi obtinuta prin inmuiere, fierbere sau fermentare.
1. Inmuiere. Aveti nevoie de o jumatate de cana de orez nefiert, de preferinta organic si doua cani de apa plata sau distilata.
Spalati bine orezul, se acopera cu apa si se lasa la inmuiat 12 ore, apoi se strecoara. Se pastreaza intr-o sticla, inchisa ermetic, la frigider, pentru 3-4 zile.

2. Fierbere. Se fierbe bine o jumatate de cana de orez cu doua cani jumatate de apa plata/distilata. Se strecoara lichidul, iar dupa ce se raceste se pune intro- sticla si se pastreaza la frigider timp de 3-4 zile.

3. Fermentare. Aveti nevoie de o jumatate de cana de orez, de preferinta organic si doua cani de apa plata/distilata.
Spalati orezul bine si acoperiti-l cu apa plata. Lasati-l la inmuiat 12 ore, timp in care, amestecati din cand in cand. Apa trebuie sa fie tulbure. Strecurati lichidul si lasati-l la temperatura camerei o zi sau doua. Atunci cand devine usor acru inseamna ca fermentatia a inceput.

Procesul de fermentare dureaza intre 24 si 48 de ore, in functie de temperatura camerei. Cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat mai repede va fermenta apa de orez. Apa de orez fermentata se foloseste imediat, iar daca este in exces si vreti sa o folositi ulterior este indicat sa o fierbeti pentru a opri procesul de fermentare. Se pune intr-un recipient de sticla si se pastreaza la frigider timp de 3-4 zile.

Iata 5 moduri ingenioase de utilizare ale apei de orez!

Apă de orez face părul să strălucească

Vrei un par mai moale, mai strălucitor și mai ușor de pieptănat? Cu această apă de gătit, este posibil, datorită amidonului care înmoaie fibra părului. Lăsați apa să se răcească după gătit și puneți-o deoparte pentru clătire. După ce utilizați această apă de clătire, lăsați-o să acționeze câteva minute înainte de a clăti cu apă curată.

Tratează diareea si gastroenterita

Gastroenterita sau diareea se pot întâmpla oricui. Dar apa de orez va ajuta la calmarea acestor tulburări intestinale și iritații intestinale datorită amidonului său. În plus, ajută la rehidratarea corpului, dat fiind faptul că acesta pierde mult lichid în timpul unui atac diareic. Dacă gustul acestei ape vă deranjează, puteți adăuga o lingură de miere și/sau scorțișoară.

Ajuta digestia

Conținutul ridicat de fibre îi permit să ne refacă flora intestinală și să combată disconfortul digestiv. Balonarea și gazele, precum și crampele și durerea asociate, se diminuează. Pentru a beneficia de beneficiile sale digestive, trebuie să consumați doar un pahar de apă de orez pe zi.

Un produs foarte benefic pentru piele

Este cunoscut faptul că pudra de orez este foarte benefică pentru piele, dar nici apa de orez nu este de ignorat. Incălzita sau răcita, apa de gătit a orezului poate fi folosită într-adevăr pentru a hidrata pielea profund. Pe lângă acest efect hidratant, luptă și împotriva îmbătrânirii celulare și a senzației de piele iritată. Toate aceste efecte se datorează în special bogăției sale în antioxidanți antiinflamatori. Componentele sale îi permit, de asemenea, să protejeze pielea de efectele nocive ale soarelui. Pe termen lung, apa de orez va înmuia de fapt pielea și va strânge porii în timp ce calmează iritatia. Pentru a face acest lucru, folosiți-o doar ca loțiune și clătiți ușor. De asemenea, poate fi adăugata pur și simplu in apa de baie.

Apa de orez pentru recâștigarea energiei

Iarna, dar și în perioadele obositoare, se poate sa avem un moral scăzut și putem suferi pierderi de energie. În loc să pariați pe băuturi energizante, de ce să nu alegeți apa pentru gătitul orezului? Este într-adevăr bogata în vitamine și minerale (vitamine B, fier, magneziu, potasiu, zinc).

Distribuie pe: