ARNICA- Planta medicinală cu beneficii pentru sănătatea corpului nostru

6948

 

Arnica este o plantă medicinală care ne poate aduce diferite beneficii atunci când vorbim de sănătatea organismului nostru. Ce remedii naturiste putem prepara cu ajutorul său și la ce ne folosesc acestea?

Despre Arnica, planta medicinală

Arnica este o plantă medicinală, perenă care ne poate aduce multe beneficii. Aceasta își are originile în Europa și este răspândită cel mai mult în regiunile de munte. Totuși, aceasta mai este întâlnită și în unele regiuni din America de Nord.

Această plantă face parte din familia Asteraceae, fiind rudă cu îndrăgita floarea-soarelui.

Floarea Arnica crește la înălțimi foarte mari, pe munți, la aproximativ 1000 de metri. Aceasta se poate dezvolta foarte mult, ajungând să aibă o înălțime de 60 de metri. Planta este rezistentă, cu flori galbene spre portocaliu, iar tulpina sa este acoperită de puf.

Arnia este folosită din timpuri foarte vechi, ca remediu naturist. Aceasta are mai multe utilizări decât ne-am putea imagina. Totuși, pentru a fi utilizată ca remediu, aceasta trebuie prelucrată, în niciun caz utilizată în forma sa obișnuită.

Arnica – Beneficii pentru organismul uman

Există foarte multe utilizări ale plantei Arnica. De-a lungul timpului, oamenii consumau diferite remedii pe bază de arnica pentru a ameliora simptome precum dureri, usturimi din cauza unor răni, umflăturilor sau alte probleme apărute în urma unor boli mai grave. Aceasta se folosește chiar și împotriva sângerărilor.

Această plantă poate funcționa ca un analgezic datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Așadar, atunci când avem dureri de orice tip, putem să ne bazăm pe aceasta. Totuși, planta nu trebuie aplicată direct pe piele, pentru că are anumite substanțe toxice care vor dăuna organismului. Adesea, pentru răni sau aplicarea pe piele din diverse motive, se folosește infuzia de Arnia, stropită ca un spray.

Așadar, Arnia este foarte cunoscută pentru efectele sale calmante, de ameliorare a inflamațiilor și durerilor. Atunci când este vorba de anumite leziuni sau dureri de spate după cărarea unor greutăți, se folosește gelul de Arnia. Mulți susțin că acesta poate face minuni. Poate fi folosită fără grijă și de persoanele care frecventează sala de forță pentru că acționeaă foarte bine și în cazul febrei musculare.

Aceasta poate face și vânătăile să dispară. Datorită acestor proprietăți, este adesea utilizată în cazul persoanelor care au trecut prin diferite intervenții chirurgicale.

Atunci când este vorba de zgârieturi, aceasta va accelera producerea celulelor albe, astfel vindecându-ne mult mai repede.

Tratamentul cu tinctură

După orice fel de traumatism, când tonusul psihic este în scădere, iar capacitatea de apărare a organismului este diminuată, tratamentul cu tinctură de arnică face minuni. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă să se respecte cu stricteţe doza uzuală prescrisă de producător.

Combate guturaiul, gripa şi viroza pulmonară

În acest caz, se administrează câte 50 de picături de tinctură diluată într-o jumătate de pahar cu infuzie de mentă, de trei ori pe zi.

Efecte benefice în nevroze, astenii sau şocuri psihice

Pentru efectul ei calmant, în tratatamentul nevrozelor, asteniilor, dar şi în crizele de isterie, se administrează tinctura de arnică: câte 30 de picături diluate în apă, de trei ori pe zi.

Stimulează imunitatea

În curele de stimulare a imunităţii, în migrene şi în accidente vasculare , bolnavul trebuie să urmeze trei cure succesive cu tinctură de arnică pe an. O astfel de cură durează 20 de zile, urmată de o pauză de zece zile. Terapeuţii apreciază că, pentru creşterea imunităţii, arnica este chiar mai puternică decât echinacea.

[wp-rss-aggregator template="stiai-net"]

Infuziile, eficiente în traumatisme craniene

În traumatisme craniene, urmate de dureri, infuziile din flori de arnică sunt foarte eficiente, iar oamenii de ştiinţă caută explicaţii în această privinţă.

Combate şi răguşeala

Infuzia de arnică este eficientă în cazul laringitelor şi traheitelor. În astfel de situaţii, de beneficiile infuziei pot profita  soliştii, deoarece licoarea protezează corzile vocale , muşchii laringelui şi combate răguşeala.

Tratează hipertensiunea şi insuficienţa coronariană

În astfel de afecţiuni, specialiştii recomandă tratamentul cu pulbere de arnică, care măreşte viteza de circulaţie a sângelui în vasele coronariene. Zilnic, se administrează 0, 5- 0,25 g de pulbere de trei ori pe zi.

Previne insomnia şi palpitaţiile 

În aceste probleme de sănătate, pulberea de arnică este un remediu dovedit. Se recomandă câte un vârf de pulbere seara, cu o  oră înainte de culcare.

Înfuzia de arnică

Cum se prepară, cum se administrează

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă rasă de flori uscate de arnică  şi 250 ml de apă clocotită. După o infuzare de trei minute, ceaiul se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici.

Uleiul de arnică

Cum se prepară, cum se administrează

Se toacă mărunt cinci linguri de flori proaspete şi se pun într-un borcan. Deasupra se toarnă  200 ml de ulei de măsline . Vasul trebuie să stea la soare timp de trei săptămâni; după acest interval,  uleiul se filtrează printr-un tifon. Leacul se păstrează în sticluţe închise la culoare  şi se foloseşte pentru cicatrizarea rănilor.

Tinctura de arnică

Cum se prepară, cum se administrează

Se toacă florile proaspete de arnică şi se pun într-un borcan, fără ca acestea să fie presate. Deasupra se toarnă alcool de 70 de grade

până se umple borcanul: Apoi, acesta se închide ermetic şi ingredientele se lasă la macerat timp de zece zile. După acest interval, lichidul se strecoară şi se toarnă în sticluţe închise la culoare, ca şi uleiul de arnică.

Pulberea plantei

Cum se prepară

Florile uscate de arnică ( una-două farfurii) se  macină în râşniţa de cafea. Pulberea obţinută de cerne printr-o sită deasă şi se păstrează în pungi de hârtie la loc uscat.

Bine de ştiut!  

Preparatele cu arnică nu se administrează copiilor sub vârsta de trei ani, dar nici femeilor gravide.

Când sunt proaspete, florile de arnică nu au miros plăcut. După uscare, acestea capătă o aromă deosebită.

Beneficii pentru frumusețe

Această plantă poate fi folosită chiar și pentru ten sau pentru păr. Aceasta are anumite proprietăți antimicrobiene, așadar, poate curăța foarte bine pielea, în special tenul. Pentru persoanele care suferă de acnee, este recomandat să folosească produse pe bază de Arnia, special concepute pentru piele sau mai exact, pentru ten. Se pricepe foarte bine și la tratarea psoriazisului, sau a altor afecțiuni ale pielii.

Pentru un păr cât mai sănătos, putem să ne folosim de Arnia. Tot ce avem de făcut este să adăugăm niște extrac din această plantă în șamponul sau în produsele de păr pe care le folosim regulat.

Așadar, arnica are multe beneficii pentru sănătatea noastră, însă nu trebuie consumată în forma sa obișnuită, ci trebuie prelucrată, diluată.

Distribuie pe: