BRUSTURELE – medicament natural pentru BOLI HEPATICE, reduce GLICEMIA, stimulează și ajută la CREȘTEREA PĂRULUI

18671

 

Brusturele este un medicament natural cu efecte benefice în cazul bolilor de splina si ficat. Este, de asemenea, un bun depurativ. Reduce glicemia si se manifesta ca un veritabil agent antimicrobian. Afla mai multe despre radacina de brusture.

Dicționarele spun despre cuvântul brusture că este autohton. De fapt nu este vorba despre o singură plantă, ci despre un grup de plante din același gen – Lappa, care se numesc brusturi și fac parte din familia compozitelor.

Plantă de brusture se remarcă prin frunzele mari, late, groase, consistente, de un verde adesea întunecat, cât și prin înaltime – pâna la 1,3 metri. Florile de brusture sunt aproape roșii sau violete și sunt dispuse în inflorescente sferice înconjurate de țepi. Când se usucă, inflorescența devine scaiete. Brusturele este o plantă maiestuoasă, puternică, cu un ciclu de viață de doi ani. Poate fi întâlnit pretutindeni în arealul românesc, de la câmpie pâna la munte. Virtuți medicinale au rădăcinile plantei aflată în al doilea an de vegetație, care se recoltează primăvară devreme sau toamna târziu. Este de dorit că aceste rădăcini să se folosească proaspete deoarece, prin uscare, își pierd o parte din proprietăți.

Substanțe active importante

Cea mai importantă substanță specifică din rădăcina brusturelui este lactona. Alte substanțe: vitamine din clasa B, săruri de potasiu, inulină (în cantitate mare), ulei volatil, tanin, precum și un compus antibiotic despre care se spune că este tot atât de eficient cât și penicilina.

Întrebuințări

Rădăcina de brusture este un medicament natural cu multe beneficii în cazul bolilor de splină și ficat. Este, de asemenea, un bun depurativ. Reduce glicemia și se manifestă că un veritabil agent antimicrobian. Preparatele din brusture sunt recunoscute și că un bun tonic pentru păr, stimulând creșterea părului. Tot la capitolul cosmetică menționăm: cu preparatele de brusture se tratează tenurile grase, putând fi folosite, deci, și că un excelent agent de curățire a tenului.

Brusturele este eficient și în tratarea acneei, eczemelor și furunculozei. Fibrele conținute în rădăcina de brusture sunt capabile de a încorpora compuși toxici, absorbiți eventual pe cale orală, ușurând astfel eliminarea acestora. Prin acest mecanism poate acționa direct asupra hepatocitelor, având acțiune detoxifiantă. Printre altele, rădăcina de Brusture reduce absorbția intestinală de colesterol și a lipidelor. Reduce de asemenea formarea acidului litocolic care este hepatotoxic, mutagen și parțial carcinogen.

Din brusture, în amestec cu alte plante, se poate prepară un ceai cu acțiune de curățire internă și intensă a organismului. Prin urmare, brusturele poate fi utilizat cu succes că decoct, intern sau extern, pentru o igienizare cu totul originală și mai ales sănătoasă. O astfel de igienizare este binevenită primăvară, brusturele combatând, totodată, și astenia de primăvară.

Cercetări mai noi au dus la obținerea uleiului din semințe de brusture. Acest ulei poate fi utilizat în proceduri cosmetice, dar și în tratamente dermatologice importante,cum ar fi tratamentul furunculozei, al acneei sau al dermatitelor seboreice.
Brusturele este cunoscut și pentru utilizarea să, cu succes, în suferințe ale splinei și ale ficatului.

Este recomandat a se folosi atât intern – se utilizează rădăcinile despicate și uscate în afecțiuni hepatice pentru acțiunea coleretică și pentru acțiunea diuretică și ușor hipoglicemiantă -, cât și extern – în diferite loțiuni pentru tratarea eczemelor dar și pentru stimularea regenerării și creșterii părului și în cazul arsurilor.

Distribuie pe: