Ce este și la ce ne folosește PAP testul (testul Papanicolau)

737

Testul Papanicolau nu este un test de diagnosticare ci unul de screening, deci servește la identificare riscului de dezvoltare a cancerului de col uterin într-un stadiu incipient. În urma rezultatului testului Papanicolau, urmează alte investigații care vor stabili dacă există sau nu riscuri.

Virusul Papilloma uman este un agent viral ADN caracterizat printr-o mare variabilitate genetica: peste 130 de stereotipuri sunt cunoscute capabil să infecteze oameni.Dintre acestea aproximativ 40 pot fi asociate cu patologii ale tractului anogenital și ale tractului orofaringian. Acest virus cauzează leziuni ale pielii, membranelor mucoase.

Cancerul de col uterin este a doua cea mai frecventă afecțiune malignă după cancerul la sân. Boala este cu un parcurs lent, depistată la timp poate fi tratată. Cancerul de col uterin nu prezintă semne sau simptome din acest motiv este indicat să să faceți periodic control ginecologic și PAP testul, care sunt utile pentru depistare leziunilor precanceroase legate de infecția cu virusul papilomului uman.

PAP testul ar trebui efectuat regulat la fiecare 3 ani de către toate femeile după începerea activității sexuale.

Cancerul de col uterin se dezvoltă atunci când unele dintre celulele sale încep să crească fără control, principalii factorii de risc fiind actul sexual neprotejat, deficiențe imune, dezechilibre hormonale naturale sau induse. Debutul bolii este asimptomatic, simptomele făcându-și apariția mult mai târziu( sânge în urină, durere la nivelul abdomenului inferior sau al spatelui, durere la urinare).

[wp-rss-aggregator template="stiai-net"]

Cum putem preveni cancerul de col uterin:  să adoptăm un stil de viță sănătos și activ, să evităm fumatul, alcoolul, aditivii chimici, sedentarismul, să avem o igienă intimă corectă.

De ce facem PAP testul?

Testul Papanicolau ne permite să detectăm modificările la nivelul colului uterin oferind posibilitatea de a trata la timp orice leziune precanceroasă în stadiul incipient înainte de a fi prea târziu. De la examenul citilogic se pot colecta o serie de întreagă de date despre echilibrul endocrin al femeii. PAP testul identifică prezența oricăror infecții bacteriene, virale sau fungice cum ar fi Candida.

Cum ne pregătim pentru PAP test:

Dacă trebuie să efectuați testul este important să respectați anumite reguli:

– opriți orice tratament medicamentos cel puțin pentru două zile

-evitați dușurile vaginale

-evitați baia în cadă

-evitați contactul sexual în ultimele 24 ore

-faceți programarea la cel puțin 3 zile de la sfârșitul menstruației

Ce înseamnă un test Papanicolau pozitiv?

Dacă testul PAP este pozitiv sau dacă examenul citologic arată prezența unor celule anormale sunt programate examinări aprofundate. Se efectuează colposcopia urmată de biopsie adică se recoltează un mic eșantion de țesut de la nivelul colului uterin care urmează să fie  prezentat la examenul histologic pentru confirmare, adică ne arată exact caracteristicile leziunilor suspecte.

 

Distribuie pe: