Din frunzele și rădăcinile de pătrunjel se prepară băuturi cu valori terapeutice extraordinare. Este util în zeci de afecțiuni.
Din frunzele și din rădăcinile plantei s-au preparat de-a lungul timpului băuturi cu valori terapeutice excepționale: ceaiuri, sucuri și chiar vinuri , licori care ne mențin în formă.
Este important sa nu depasiti doza zilnica de 200 de ml de ceai de patrunjel.
Ceai de patrunjel
Pentru prepararea ceaiului de patrunjel adaugati in 200 ml de apa clocotita o lingura si un sfert de frunze uscate de patrunjel si tulpini, iar apoi acoperiti si lasati licoarea la infuzat pentru aproximativ 5 – 6 minute. Dupa aceea, strecurati si consumati ceaiul proaspat.
Beneficiile consumului de ceai:
detoxifica intregul organism
faciliteaza scaderea in greutate, combate obezitatea
utilizat extern, tonifica radacina firului de par
combate balonarea
intareste sistemul imunitar
stimuleaza metabolismul
elimina petele de pe piele cauzate de inaintarea in varsta
are efect antidepresiv usor, calmant
contribuie la eliminarea calculilor renali si previne litiaza renala
creste fertilitatea feminina
purifica sangele
adjuvant in tratarea infertilitatii masculine
amelioreaza crampele menstruale
scade nivelul de colesterol
previne si trateaza infectiile urinare
previne cancerul
imbunatateste digestia
regleaza ciclul menstrual
mentine elasticitatea vaselor sangvine
stimuleaza circulatia sangvina periferica
Frunzele de patrunjel ajuta la vindecarea taieturilor adanci, a vanatailor, poate sa micsoreze tumorile.
In plus, frunzele proaspete de patrunjel sunt foarte bune si ideale spre folosire pentru femeile care au tulburari menstruale, in special femeile cu dismenoree, deoarece prin efectul analgezic calmeaza acele spasme dureroase si inconfortabile ale uterului.