Socul (Sambucus nigra L.) este preferat de majoritatea persoanelor datorita gustului sau placut, usor aromat. Se foloseste in prepararea mai multor bauturi, chiar si unele racoritoare, insa este un ingredient de baza si pentru infuziile din plante, cu rol curativ.
De-a lungul timpului, florile de soc au fost folosite pentru calmarea durerii, edemului, inflamatiei, pentru a stimula productia de urina si pentru a induce transpiratia. Scoarta a fost folosita ca diuretic, laxativ si pentru a induce varsaturile, arata un studiu* din 2014.
In medicina traditionala, sucul de soc ori fructele uscate sunt folosite pentru a trata gripa, infectiile, durerile de cap, durerile dentare, durerile din zona inimii, cat si pe post de laxativ si diuretic.
Florile de soc sunt adeseori fierte cu zahar, pentru a se obtine un sirop dulce, ori sunt infuzate pentru a fi transformate intr-un ceai cu numeroase beneficii. De asemenea, florile de soc pot fi consumate si proaspete, in salate*.
Beneficiile ceaiului de soc
Ceaiul de soc este recomandat in cazul racelii, fiind un bun antiinflamator, antioxidant si ajutor pentru sistemul imunitar. Socul poate calma tusea si iritatia cailor respiratorii in raceala, gripa si bronsita. Mai mult, poate trata infectiile bacteriene care afecteaza sinusurile.
Actiunile diuretice si laxative ajuta in detoxifierea organismului, sustin functiile normale ale sistemului digestiv si ale rinichilor. Ceaiul de soc regleaza tranzitul intestinal si elimina bacteriile daunatoare, datorita efectului sau antiseptic. Este recomandat in preventia infectiilor urinare si dupa incheierea tratamentului acestora, dar si ca adjuvant pentru tratamentele afectiunilor ficatului sau intestinelor.
Ceaiul de soc este util si in cazul dietelor, favorizand eliminarea apei in exces. Lupta cu toxinele, stabilizeaza metabolismul si favorizeaza transpiratia. Vei scapa si de efectul de coaja de portocala, daca bei ceai de soc, in mod regulat, timp de 2-3 luni. Retine, insa: nu urma acest gen de cura decat daca primesti acordul medicului tau curant sau al unui medic fitoterapeut.
Pe langa toate aceste beneficii, ceaiul de soc se remarca si prin continutul de antioxidanti si substantele calmante din compozitia sa. Poate calma si inflamatiile articulare sau durerile de cap, daca nu aveti alt remediu la indemana.
Cum se prepara ceaiul de soc
Daca vrei sa incerci acest remediu, poti prepara o infuzie (ceai) din flori de soc. Foloseste o lingurita de flori la o cana cu apa clocotita. Lasa sa se infuzeze si strecoara apoi lichidul. Acest ceai are o usoara aroma dulce, dar daca doresti, poti sa il indulcesti, dupa gust, cu putina miere. Poti sa adaugi in cana si alte plante cu proprietati medicinale, precum turmericul sau scortisoara, pentru un plus de savoare.
Interdictii si recomandari pentru ceaiul de soc
Il poti bea cu incredere zilnic, fiindca are foarte putine efecte secundare. Discuta insa cu medicul tau daca suferi de afectiuni cronice, urmezi tratamente medicamentoase sau esti insarcinata.
In anumite cazuri de supradoza sau asociere cu alte plante sau medicamente, ceaiul de soc poate cauza efecte secundare la nivel gastric.
Preparatele obtinute din florile de soc au actiune antitusiva, spun specialistii, cat si o actiune diuretica si emolienta. Socul ar putea fi un aliat si in cazul infectiei sinusurilor. Unii specialisti sunt de parere ca socul ar putea sa ajute la tratarea sinuzitei, insa rezultatele cercetarilor din domeniu nu sunt foarte clare, intrucat studiile au folosit soc in combinatie cu alte plante medicinale, asadar nu se poate spune cu exactitate ca beneficiile in cazul sinuzitei se datoreaza doar preparatelor din soc.