De ce se înverzesc gălbenusurile ouălor fierte?

1396

Cu sigurantă, si vouă vi s-a întamplat cel putin o dată să aveti în farfurie un ou al cărui gălbenus să aibă marginile verzi. Ei bine, trebuie să stii că acest fapt nu este cauzat de către ou, ci de pregatirea necorespunzatoare a acestuia.

Cu alte cuvinte, nu poti da vina pe vechimea oului sau sa folosim alte astfel de pretexte, caci vina iti apartine in exclusivitate tie sau celui care ti-a pregatit ouale.

Decolorarea galbenusului este un semn ca a fost fiert prea mult timp. Ca si in cazul fripturii care se usuca sau a orezului care se arde daca sunt pregatite excesiv, ouale fierte in exces sunt comestibile si chiar gustoase.

Explicatia stiintifica a acestei decolorari a galbenusului este urmatoarea: in momentul in care oul este fiert prea mult timp fierul continut de galbenus reactioneaza cu hidrogenul sulfurat din albusuri. Acest proces este total inofensiv, insa nu ar trebui sa aiba loc.

Ce poti face pentru ca oul sa nu mai aiba cercul verzui in jurul galbenusului? Singurul lucru pe care il poti face este sa inveti sa fierbi corespunzator oul. Totul despre cum se fierb ouale aici.

Distribuie pe: