Degeaba cauți fericirea în afara ta dacă nu o găsești în tine și în ceea ce faci! Fericirea e o alegere și ține de ceea ce faci sau nu faci.

3050

 

Cu toţii ne dorim să fim sănătoşi, liberi, fericiţi, să avem parte de iubire, de înţelegere, de bani şi succes, să construim lucruri durabile, să facem diferenţa în lume, să dăruim, să primim şi să câştigăm acea bucurie interioara preţioasă, pe care nimeni nu ne-o poate lua. Dar unde greşim şi de ce nu avem tot ce ne dorim în viaţă?

Cred cu tărie că acesta este scopul nostru în lume: să creăm şi să fim fericiţi.  Însă de la vorbe la fapte, deseori este o cale lungă. Ne trezim dimineaţa întristaţi că plouă afară, dăm vina pe trafic pentru întârziere, ne stă rău părul (doamnelor, ştiţi ce spun!), pierdem bani sau primim răspunsuri negative, cineva ne spune o vorbă urâtă, copiii nu vor să asculte, partenerul de viaţă este absent, la ştiri politica ne face un milion de nervi. Şi totul se transformă într-o avalanşă ciudată, foarte greu de stăpânit, care ne induce un somn agitat, frustrare şi un oftat general: „Ahhh, ce zi proastă am avut! Oare când va fi bine?” Cei mai mulţi dintre noi nici măcar nu se aşteaptă să fie bine… vreodată.

Există lucruri pe care le facem conştient sau inconştient şi care ne ţin departe de acest „bine”. Credem sau nu în zile mai bune, nu contează. Ele vin oricum, pentru că lumea este într-o continuă schimbare. Nu poate fi rău la nesfârşit. Totul evoluează, se transformă. Mai mult, ‘răul’ nu este necesar şi îl putem schimba. Şi nici măcar nu trebuie să întreprindem acţiuni dificile, să citim un milion de cărţi sau să medităm ore în şir. Putem schimba totul în viaţa noastră… încetând să mai facem lucrurile aşa cum am fost obişnuiţi.  Iată mai jos 10 lucruri pe care să NU faci ca să fii fericit: 1. Nu mai fi răutăcios.  Ştiu că nici măcar nu-ţi dai seama uneori. Ştiu că nu eşti un om rău. Şi ştiu că ai poftă, aşa, câteodată, să le-o spui verde în faţă celor cu care discuţi că-s proşti şi greşesc. Ştiu că parcă te simţi uşurat când o faci şi, chiar dacă nu eşti mândru de tine, te convingi că adevărul este cel mai important.  De ce o faci? Pentru că eşti puţin egoist, invidios, supărat, ai probleme, eşti nervos, nemulţumit de viaţa ta sau că plouă afară. Chiar dacă par motive plauzibile, NU SUNT.

Ce să faci? Opreşte-te imediat când îţi trec prin cap gânduri „răzbunătoare”, când îţi vine să-i spui celui din faţa ta că este prost, rău, tembel, opreşte-te când îţi vine să critici pe cineva, cu toate că nu ştii nimic despre persoana respectivă. Şi chiar dacă ai şti, NU este treaba ta. Opreşte-te să judeci şi să reclami acţiunile altora.  Fii schimbarea pe care o vrei în lume. Fii mai bun. 2. Nu da vina pe alţii.  Ne simţim rău pentru că a venit frigul, pentru că… hormonii sunt de vină sau iar este Mercur retrograd, pentru că traficul este infernal, pentru că şeful este prost dispus, pentru că nu am primit mărirea de salariu promisă, pentru că nu am găsit salata preferată la restaurant, pentru că cei mici ţipă, pentru că partenerul este încăpăţânat. Exact, noi nu avem nicio vină. Este vina societăţii, a preşedintelui, a politicienilor, a ţării în care trăim, a partenerilor noştri, a şefilor şi a locului de muncă prost.  Hmmm, mai gândeşte-te puţin! Tu eşti singurul care îşi crează viaţa. Eşti singurul responsabil de ceea ce se întâmplă azi, acum, în existenţa ta. Dacă vei înceta să dai vina pe alţii, dacă îţi vei asuma responsabilitatea pentru faptele şi gândurile tale, dacă vei vedea lumea într-o culoare mai vie, atunci totul se va schimba. Garantat!

Şi încă un lucru (foarte des întâlnit în email-urile pe care le primesc de la cititori)! NU, dacă pleci din România, situaţia ta NU se va schimba. Schimbă-te tu şi apoi aşteaptă să vezi schimbări în jur. Ţara în care trăieşti (indiferent care este) nu are nimic de-a face cu nemulţumirea ta. 3.  Nu mai găsi justificări.  Nu vrei să trăieşti ca o victimă, nu? Atunci încetează să găseşti justificări la tot ce se întâmplă în jurul tău şi, mai ales, la tot ce nu faci şi la tot ce nu eşti.  De câte ori spui: „eh, banii nici măcar nu sunt atât de importanţi!”, „Femeile singure sunt puternice” sau „Degeaba îmi fac o afacere, că oricum nu ştiu să vând”, eu îţi spun: în primul caz eşti sărac şi plin de datorii, în al doilea eşti singură şi disperată, în al treilea eşti nehotărât şi nu ai încredere în tine.

[wp-rss-aggregator template="stiai-net"]

Nu mai găsi justificări. Pune-te pe treabă. Rezolvă ce ai de rezolvat. Aşteaptă-te să mai cazi din când în când, dar după cum spuneam mai sus, nimic nu este permanent. Dacă nu încerci, dacă nu renunţi la credinţe învechite ca cele de mai sus, dacă nu rişti – vei fi mereu la un pas de succes. Fără însă să-l atingi vreodată. 4. Nu te mai plânge! Ăsta este poate cel mai important lucru din viaţa ta. Lamentările sunt cel mai mare duşman al sănătăţii şi situaţiei tale financiare, dar şi în dragoste, relaţii şi familie.  Ce se întâmplă când te plângi de ceva? Să spunem că nu ai bani. Îţi suni o prietenă. Îi vorbeşti jumătate de oră despre cât de nefericită eşti tu că nu ai primit banii promişi. Rezolvi ceva? Crezi că se va deschide cerul şi vor pica bancnote peste tine? Mai rău, vei pierde şi puţinul pe care îl ai. Pentru că asta atragi, plângându-te. Mai rău şi mai rău. Încearcă, dacă nu mă crezi. Sau ai făcut-o deja? Ce se întâmplă dacă te plângi mereu de soţul/ soţia ta? Că nu te înţelege, că nu face treabă, că nu te ascultă etc? Crezi că situaţia se va schimba? Dimpotrivă. Se va îndepărta de tine. Încetează să te plângi şi calmează-te. O discuţie sinceră face minuni şi zău că nu a omorât pe nimeni. Poţi să faci asta? Ce se întâmplă dacă te plângi de politică, de vreme, de ştiri, de ce fac alţii, de proşti, de bănci, de magazine, de tot? Obţii ceva şi nu ştiu eu? Dacă este bine pentru tine, atunci fă-o în continuare. Dacă nu eşti tocmai ok, atunci opreşte-te din lamentările astea care îţi fac rău ţie şi celor din jur.  5. Nu te mai uita în curtea altora.  Îi cunoşti pe aceia care mereu au de comentat despre acţiunile şi vorbele altora? Care mereu sunt puşi pe ceartă? Care mereu sunt superiori, deştepţi, cinici, amari şi deschişi la critici? Faci cumva parte dintre ei? Măcar din când în când?  Nu te mai uita în grădina altora. De ce te interesează pe tine ca om ce fac alţii, ce scriu alţii, ce spun alţii, ce creează alţii? Tu eşti responsabil doar pentru ce faci tu. NU poţi schimba ce fac şi spun alţii. Nu poţi să-i schimbi pe cei din jur decât schimbându-te pe tine. Da, prin puterea exemplului!

Dacă vei continua să te uiţi la ce fac alţii, vei fi veşnic nefericit. Tu eşti unic şi ai un dar de care lumea are nevoie. Însă nu-l vei stăpâni până când nu vei renunţa să speri că „eşti băgat în seamă”. 6. Nu mai crede că ai dreptate. Eşti unic, eşti talentat şi bun. Nimeni nu contestă asta. Însă nu înseamnă că ai dreptate mereu şi că trebuie să-ţi impui punctele de vedere, să fii obsedat de control şi să îi obligi pe alţii să te asculte, să te urmeze şi să facă ce le spui.  Chiar dacă eşti jurnalist/blogger/artist şi eşti formator de opinie, încetează să crezi că ai dreptate. Priveşte lucrurile cu detaşare. Fii calm, blând şi pozitiv, dăruieşte din ceea ce ai învăţat şi acceptă părerile celor din jur, aşa cum sunt ele.  Nu susţin că ceea ce am scris în acest articol este un adevăr absolut. Spun ce simt eu şi ce am învăţat de-a lungul timpului. Iar în momentul în care am renunţat la toate de mai sus, totul s-a schimbat în viaţa mea.  Ce viaţă vrei să ai? Plină de griji, de frustrări, să lupţi pentru fiecare ban şi pentru fiecare relaţie, să controlezi totul şi să fii mereu în criză de timp, de succes, de orice? Dacă da, nimeni nu te va opri. Dacă nu, mai gândeşte-te. Ce crezi despre lume şi ştii/simţi că nu ai dreptate? 7. Nu te mai concentra pe probleme şi obstacole. Oamenii cu o gândire săracă îşi imaginează ce se va întâmpla rău în viaţa lor, ce probleme au sau vor avea, ce obstacole vor găsi pe drum. Oamenii fericiţi, liniştiţi şi bogaţi financiar şi spiritual se concentrează pe oportunităţi şi pe soluţii. Riscă, râd mai mult, sunt mai relaxaţi. Tu alegi cum vrei să fii! 8. Nu mai ieşi la cafea cu bârfitori, negativişti şi cu cei care se plâng din orice.

Dacă îţi sunt prieteni foarte buni, va fi uşor să renunţi la relaţie, în momentul în care te vei schimba tu. Nici măcar nu vei simţi când aceşti oameni vor ieşi din viaţa ta. Dacă sunt simple cunoştinţe, refuză politicos să mai fii în preajma lor. Dacă te încăpăţânezi să menţii relaţia, vei demonstra că tot ce asculţi şi crezi (fără să vrei uneori) – atragi în viaţa ta.  9. Încetează să respingi tot ce ţi se oferă. Ţi s-a întâmplat ca cineva de la supermarket să vrea să-ţi plătească o ciocolată sau ca cineva pe stradă să-ţi facă un compliment neaşteptat, sau la restaurant să-ţi fie trecută consumaţia din partea casei, sau să primeşti bani de la cineva? Cum ai reacţionat? Te-ai simţit jenat, ruşinat de întreaga situaţie?  Acesta este unul dintre motivele pentru care nu ai tot ce-ţi doreşti în viaţă: nu ştii să primeşti. Aşa am fost crescuţi cei mai mulţi dintre noi. Iar restul au o mare problemă cu respectul faţă de propria persoană. Învaţă să primeşti totul cu un zâmbet: dacă ţi se oferă bani sau un compliment, dacă primeşti o mărire de salariu sau o prăjitură de la colega de birou. Spune: „Mulţumesc!”, zâmbeşte şi nu te simţi obligat să întorci favoarea.  10. Încetează să gândeşti că nu ai de ales.  Că stai la jobul ăla îngrozitor pentru că nu ai de ales, ai de plătit credite şi chirie. Că stai în relaţia aia plictisitoare şi apăsătoare pentru că nu ai de ales, ai copii. Că nu poţi da drumul la afacerea viselor tale, pentru că nu ai de ales, trebuie mai întâi să studiezi exact cum se face. Că eşti bolnav şi te dor toate pentru că te-a tras curentul sau pentru că îi moşteneşti pe ai tăi. „Ce să-i faci, boală grea!” „Asta este viaţa!”. La job stai pentru ca îţi place confortul şi nu crezi că poţi mai mult sau de frică. În relaţie stai pentru că nu ai încredere în tine. La afacere nu ai să dai drumul niciodată. Esti bolnav pentru că menţii în viaţa ta: justificările, ura, frica, delăsarea, gândurile şi emoţiile negative, problemele imaginare, lamentările.  Schimbă asta şi vei avea tot!  Nu vreau să-ţi dau sfaturi. Nu sunt în măsură să o fac. Eu îţi spun ce am schimbat în ultimii doi ani şi cum văd acum lucrurile.  Renunţând la lamentări, suspine şi învinuiri, amânări, control, probleme şi frică – am ajuns să am tot: pace, linişte, bucurie, sănătate, bani, fericire deplină, succes şi iubire. Dacă am reuşit eu, fără îndoială că poţi şi tu. Iar primul pas este să conştientizezi capitolele unde te simţi puţin vinovat!

Distribuie pe: