O modalitate naturală prin intermediul căreia poţi avea grijă de sănătatea ta este să mănânci ardei iute cu regularitate. Ajută la curăţarea arterelor şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului şi a trigliceridelor.
Pe parcursul anilor, s-a constatat faptul că la persoanele care obişnuiau să consume de ardei iute nu s-au înregistrat problemele cardiace, accidentele vasculare cerbrale sau chiar embolie pulmonară.
În plus, ajută la îmbunătăţirea memoriei, ameliorarea sinusurilor şi la eliminarea surplusului de kilograme.
O altă variantă dea profita de efectele pozitive ale ardeilor iuţi este să apelezi la tratamente corporale cu creme ce au la bază capsaicina, substanţa activă din ardeii iuţi.
Combate cu succes inflamaţiile
Datorită conţinutului de capsaicină, încălzeşte corpul şi este un inhibitor puternic al substanţei P, substanţă responsabilă cu declanşarea proceselor inflamatorii. Nivelul de capsaicină conţinut de un ardei este în funcţie de cât de iute este acesta.
Conform ultimelor studii efectuate pe animale, când acestora le-a fost injectate o substanţă care provoacă artrita inflamatorie şi au fost hrănite cu alimente care conţineau capsaicină, debutul artritei a fost întârziat şi inflamaţia a fost redusă în mod semnificativ.
Este un aliment destinat ambelor sexe. Dacă femeile îl folosesc sub formă de creme şi loţiuni pentru a pierde în greutate, bărbaţii îl pot consuma ca aliment cu efect afrodiziac, mai ales pentru că acesta stimulează metabolismul în totalitate prin acţiunea pe care o desfăşoară asupra vaselor sangvine.
Dulceaţa de ardei iute, remediu pentru hipertensiune
Efectele consumului de ardei iute sub formă de dulceaţă se resimt asupra sistemului circulator şi nu numai. În momentul în care o mănânci, în organism se declanşează o senzaţie de căldură, motiv pentru care este recomandată a fi consumată mai ales pe timpul friguros.
Iuţeala are efecte benefice asupra sistemului circulator ajutând la curăţarea vaselor sangvine, descongestionează căilor nazale, previne dezvoltarea celulelor canceroase şi ţine nivelul colesterolului în frâu.
Efectul antioxidant al ardeilor oferă protecţie întregului organism, inclusiv împotriva radicalilor liberi ce pot favoriza apariţia aterosclerozei, a diabetului zaharat şi a bolilor de inimă.
Stimulează imunitatea
Culoarea roşie a ardeilor este dată de conţinutul ridicat de provitamina A şi betacaroten. Vitamina A este renumită pentru rolul său în lupta împotriva infecţiilor şi pentru menţinerea sănătăţii pielii şi a membranelor.
Ingrediente pentru dulceata de ardei iute
- 1 kilogram de ardei iuti
- 0,5 kilograme de ardei capia sau gogosari
- 3 linguri ghimbir tocat julienne
- 1 kilogram de zahar
- 1 litru otet de vin alb
Cum se prepara dulceata de ardei iute
Spala bine ardeii si curata-i de seminte si codite, dar si de nervuri. Este indicat sa folosesti manusi de cauciuc la aceasta operatiune, pentru a evita neplacerile.
Toaca apoi ardeii marunt, cu ajutorul unui cutit. Adauga ardeii intr-o oala, toarna peste acestia ghimbirul. Intr-o alta oala, adauga zaharul si otetul si fierbe-le impreuna timp de 20-25 de minute. Adauga apoi ardeiul si ghimbirul peste sosul obtinut si da totul in clocot amestecand continuu. Cand incepe sa bolboroseasca bine, pune-i un capac si da focul la mediu. Lasa dulceata sa fiarba timp de doua-trei minute. Stinge focul si lasa dulceata sa se racoreasca la temperatura camerei timp de doua-trei ore.
Dupa acest interval pune din nou dulceata pe foc si las-o sa fiarba timp de 40-45 de minute, amestecand din cand in cand.
Pune dulceata fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fundul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida fara a fi nevoie sa le pui la cuptor, sau sa le fierbi.