Un nou studiu confirma beneficiile pentru sanatate ale ceaiului. Publicat în jurnalul medical European Journal of Preventive Cardiology, este rezultatul monitorizarii a peste 100.000 de participanti fara istoric de atac de cord, accident vascular cerebral sau cancer, timp de aproximativ sapte ani. Acestia din urma au fost impartiti in doua grupuri: bautorii de ceai obisnuiti, cu un consum de peste trei cani pe saptamana si cei care nu beau sau care beau ocazional. Cercetatorii au observat ca bautorii de ceai aveau o speranta de viata mai buna si erau mai sanatosi.
Conform analizelor, consumatorii de ceai traiesc cu 1,2 ani mai mult decat cei care nu beau ceai si sunt cu 20% mai putin susceptibili de a dezvolta boli coronariene si accident vascular cerebral.
„Efectele protectoare ale ceaiului au fost mai accentuate in randul bauturilor obisnuiti. Studiul mecanismelor sugereaza ca principalul compus bioactiv din ceai, polifenolii, nu este pastrat in organism pe termen lung. Astfel, consumul frecvent de ceai pe o perioada extinsa poate fi necesar pentru un efect cardioprotector”, a comentat dr. Dongfeng Gu de la Academia Chineza de stiinte Medicale, unul dintre autorii studiului, citat de bzi.
Băutorii de ceai verde beneficiază de longevitate crescută, cu aproximativ 25% mai putin risc de a contracta boli de inimă sau accident vascular cerebral. Aceste descoperiri nu au fost observate la consumatorii de ceai negru.
„Printre participantii la studiul nostru, 49% dintre consumatorii de ceai obisnuiti au consumat ceai verde mai frecvent, in timp ce doar 8% au preferat ceaiul negru. Aceasta proportie mica de bauturi de ceai negru face mai dificila tragerea de concluzii. Dar nu au existat observatii semnificative pentru ceaiul negru”, a specificat doctorul Gu, care aminteste ca preferinta pentru ceaiul verde este o specificitate a Asiei de Est unde a fost efectuat studiul.
Aceasta diferenta se datoreaza faptului ca ceaiul verde este o sursa de polifenoli care au un rol protector impotriva bolilor cardiovasculare si a factorilor de risc ai acestora, inclusiv hipertensiunea arteriala si dislipidemia (cresterea colesterolului plasmatic si a trigliceridelor). Deoarece ceaiul negru este fermentat, polifenolii isi pot pierde efectul antioxidant in timpul procesului de fermentare. Potrivit studiului, ceaiul negru este uneori consumat cu lapte, care poate interactiona cu efectele benefice ale ceaiului.