Leacuri populare din bătrâni – Zona Maramureșului

1290

1. Cum îşi tratează minerii bătăturile din tălpi şi de pe degetele de la picioare

Se ştie că în mină se intră cu cizme de cauciuc şi din această pricină, minerii fac nişte bătături groaznice. Se taie o feliuţă de slănină nesărată, se pune pe bătătură şi se bandajează. Feliuţa se ţine zi şi noapte (schimbându-se când s-a topit) până când bătătura se înmoaie şi iese cu totul. Tratamentul durează o săptămână-două, dar merită efortul, pentru că pe locul respectiv nu va mai apărea altă vătămătură.

2. Împotriva balonărilor şi a digestiei dificile

Iată un ceai care depăşeşte toate aşteptările. După masa de prânz și cea de seară, se bea câte o cană de ceai din: o linguriţă de chimen (chimenul se clocoteşte cinci minute), o linguriță cu vârf de coadă-şoricelului şi un fir de mentă (sau câteva frunze). Balonările nu-şi vor mai face apariția, nu va exista senzaţia de greutate în stomac şi nici arsuri. Acest ceai înlocuieşte cu succes Trifermentul şi n-ar trebui să lipsească din casa celor cu probleme la ficat, bilă, stomac.

3. Când pe copii îi doare burta

Se ia un blid (farfurie) de lut şi se încălzeşte bine. Blidul se pune cu gura pe burta copilului peste haine – nu trebuie să ardă – şi copilul trebuie să stea în pat cu genunchii la gură (covrig).

4. Pentru a căpăta poftă de mâncare

Se zdrobesc bine în mojar o mâna bună de flori de coada-şoricelului până se fac pulbere. Peste pulbere se pun 400 g miere. Din acest amestec i se dă copilului o linguriţă pe stomacul gol. Preparatul face şi o bună curățenie în intestine – elimină paraziţii.

III. Leacuri Din Viseul De Jos
(aflate de la Frosina Pop, în vârstă de 94 de ani)

1. Leac pentru arsuri (opărituri)

3 linguri de apă de var şi 3 linguri de ulei le amesteci bine cu un băț de tufă (alun) nici uscat, nici verde, curăţat de coajă. Se face un fel de unsoare (unguent). Nu exista spray înaintea lui.

2. Leac pentru rinichi

Ceai de ciup de mălai (mătase de porumb) recoltat în luna lui august şi cozi de cireşe culese pe sfântul soare. Se bea în loc de apă două-trei săptămâni.

3. Leac pentru reumatism

a. Pui, într-o sticlă, floare de acăţ (salcâm) până o umpli şi pe urmă pui dohot (petrol) până o umpli. O închizi bine şi bagi sticla în pământ o lună. Apoi o scoţi şi te dai pe unde te doare.

b. Într-o sticlă pui apă şi zahăr, ca s-o îndulceşti. Arunci apoi apa şi bagi gura sticlei într-un muşuroi cu furnici până se umple. O scoţi şi o umpli cu spirt sanitar (medicinal). O închizi bine şi o pui lângă sobă, la căldură, să dospească două săptămâni. Te dai pe unde te doare seara, când te culci. Nu-i voie să mai ieși în frig. Uzi un cearşaf în apă călduţă, îl storci bine şi te înveleşti în el. Peste el se pune un altul uscat şi te acoperi cu multe învelitori, ca să transpiri.

4. Pentru dureri de genunchi

Muşuroi de pe câmp (cu tot cu furnici), luat şi opărit 20 minute. Se face baie la genunchi.

Distribuie pe: