MACERATUL DE BUSUIOC pentru oboseală fizică și psihică

2896

 

Busuiocul (Ocimum basilicum) este o adevărată desfătare pentru sănătatea noastră. De aroma, prospețimea și efectele sale revitalizante se bucură atât corpul, cât mai ales psihicul și întregul nostru sistem nervos.

Este o plantă recomandată în perioada asteniilor de primăvară, când foarte multă lume se simte vlăguită și lipsită de vitalitate.

Are efecte tonice psihice și stimulente la nivel nervos. Este înviorător și întineritor – combate îmbătrânirea prematură a organismului. Dr. biolog Virginia Ciocan scrie în una din cărțile sale că busuiocul ajută organismul suprasolicitat să se echilibreze, să lupte cu factorii de stres și să se adapteze la situațiile dificile.

Îl recomandă în dezechilibrele emoționale și nervoase, afecțiuni respiratorii și cardiovasculare: depresie, nevroză, astm, bronșită, alergii respiratorii, infarct miocardic, accident vascular cerebral, cancer. Este totodată util în tulburările de menopauză și adropauză, sterilitate feminină și masculină.

Preparare:

Un remediu foarte cunoscut împotriva stărilor de oboseală, care are totodată efecte întineritoare asupra organismului, este maceratul de busuioc, preparat la rece.
Se pun 4-8 lingurițe de busuioc mărunțit în 2-4 căni de apă rece.
Se lasă peste noapte, sau 8 ore, apoi se strecoară.
Maceratul se bea dimineața, înainte de masă.
Pe durata curei cu busuioc se vor consuma cât mai multe fructe, legume și verdețuri de sezon, menite să sprijine procesul de tonifiere a organismului.
Busuiocul se poate administra și sub formă de pulbere, obținută din planta uscată, măcinată prin râșnița electrică de cafea, apoi cernută printr-o sită fină. Se ia câte 1 linguriță, de 4 ori pe zi, cu puțină apă. Pulberea se ține mai întâi sub limbă câteva minute, apoi se înghite cu apă.

Dincolo de efectele sale energizante asupra trupului și minții, busuiocul este o plantă adapatogenă și imunitară. Este eficient împotriva infecțiilor cu bacterii și fungi datorită unor substanțe numite fitoncide. Are proprietăți expectorante, dezinfectante, bronhodilatatoare și antiinflamatoare.

Distribuie pe: