Mierea de papadie, numita adesea „miere fara miere” este un preparat foarte apropiat de consistenta si dulcetea mierii, fiind o alternativa excelenta la mierea clasica. In plus, papadia are multiple proprietati benefice. In lume sunt peste 50 de specii diferite de papdie. Frunzele de papadie sunt foarte sanatoase consumate in stare proaspata, aceasta planta fiind folosita pentru detoxifierea organismului. Consumul de papadie purifica ficatul si rinichii, stimuleaza productia de bila, scade nivelul de colesterol rau din sange, faciliteaza eliminarea calculilor biliari, rezolva constipatia si amelioreaza durerile reumatice.
Cum se prepara mierea de papadie.
Ingrediente: 1 borcan mare, 350g de flori de papadie – trebuie culese cand este soare si sunt perfect deschise, intre orele 10-12, 3 lamai bio, 1,5 l de apa (plata, de izvor), 1,5 kg de zahar brun. Se fierbe apa intr-o oala mare, impreuna cu florile de papadie si lamaile taiate bucati. Se fierbe timp de o ora, la foc mic. Se strecoara lichidul obtinut, presand foarte bine florile de papadie. Lichidul obtinut se pune inapoi in oala, se adauga zaharul si se fierbe la foc mic timp de aproximativ 2 ore.
Lasati sa se raceasca siropul si apoi il mutati in borcane pe care le sigilati foarte bine. Mierea de papadie este sanatoasa si versatila. Poate fi dizolvata in apa si aveti o bautura energizanta, poate fi intinsa pe o felie de paine cu unt, la micul dejun; poate fi o alternativa la siropul de artar. Acest sirop este excelent pentru sistemul urinar, fiind recomandat mai ales persoanelor cu probleme de ficat, de stomac, de pancreas sau de rinichi.