COADA ȘORICELULUI- cunoscută pentru beneficiile sale medicinale, reduce celulita și poate calma eczemele și acneea, vindecă rănile și reglează dezechilibrele din organism.

5371

Coada șoricelului este o plantă eficientă medicamentoasă și utilă pentru trup și suflet. Ingredientele active își pot dezvolta puterile sănătoase în ceaiuri, unguente sau tincturi și, de exemplu, au un efect sanguin, antiinflamator și antispastic. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de planta unei femei, care ajută la durerile menstruale.

În această postare veți învăța cum să recunoașteți planta medicinală și pentru ce tratamente o puteți folosi.

În grădină apare mai ales pe zonele goale ale gazonului. Pentru a vă asigura atunci când adunați coada șoricelului, puteți verifica pentru următoarele caracteristici de identificare : planta crește până la o înălțime de 80 de centimetri, formează o rozetă de frunze din care se ridică tulpina, are o tulpină tare, ușor păroasă și cu frunze. Frunzele sunt alternativ pinnate și foarte fine. Florile sunt de culoare albă până la roz și constau din multe ramuri laterale mici (cuspizi). Miros foarte aromat. Se poate culege din martie până în octombrie, iar florile sale împodobesc grădina chiar și iarna.

În plus față de coada șoricelului obișnuită, există unele forme hibride cu culori puternice ale florilor, cum ar fi roz și roșu.

Coada șoricelului și efectele sale pentru sănătate

Acadia conține taninuri, substanțe amare și mucilagii, vitamine și minerale precum potasiu și cupru. Are efecte hemostatice, de vindecare a rănilor și antiinflamatoare. Yarrow stimulează digestia și ameliorează durerile de stomac și crampele abdominale.

De asemenea, este bogată în flavonoide – substanțe vegetale secundare care susțin organismul – pentru a construi propriile mecanisme de apărare ale organismului. Frunzele, florile și lăstarii pot fi prelucrate proaspete sau uscate în tincturi și ceaiuri care promovează sănătatea și utilizate pentru rafinarea vaselor. Frunzele sunt puternice, iar florile au un gust mai blând.

Ca o garnitură picantă, sunt potrivite ca ingredient pentru salate de ierburi sălbatice , săruri de plante și flori , ca supliment la legume mixte sau salată de paste de vară.

În următoarele rețete veți găsi instrucțiuni simple pentru utilizări interne și externe.

Coada șoricelului este o plantă medicinală foarte eficientă care, în doza potrivită, vindecă rănile și reglează dezechilibrele din organism. Consumul excesiv de coada șoricelului poate, totuși, provoca boli, de aceea este recomandabil să respectați cantitățile recomandate. Reacțiile alergice nu pot fi niciodată complet excluse. Este recomandabil să picurați niște seve de plante pe piele și să așteptați o clipă. Dacă apare o reacție alergică în decurs de 10-30 de minute, trebuie evitat tratamentul cu această plantă medicinală.

Tratamentul cu coada șoricelului este recomandat femeilor însărcinate numai după consultarea unui medic sau moașă.

Ceaiul de coada șoricelului pentru crampe și vindecarea rănilor

Ceaiul de coada șoricelului este potrivit pentru hemostază și vindecarea rănilor, ajută la menstruații neregulate sau grele, ameliorează crampele, contracarează durerile menstruale și calmează sufletul în caz de neliniște și tulburări de somn. Nu degeaba este  vândut ca remediu natural în farmacii sau online . Pentru prepararea ceaiului, se utilizează în primul rând tulpinile, care sunt cel mai bine uscate corespunzător în prealabil .

O linguriță de coada șoricelului uscată este suficientă pentru 200 de mililitri de apă clocotită, care se toarnă peste plantă. După ce ceaiul a stat la infuzat timp de cinci până la zece minute, este gata să se strecoare.

Unguent de coada șoricelului

Datorită circulației sângelui și a ingredientelor antiinflamatorii, coada șoricelului este un ingredient frecvent utilizat în unguente și creme. Unguentul de coada șoricelului poate reduce celulita și poate calma eczemele și acneea. Flavonoidele conținute sprijină auto-vindecarea celulelor pielii.

Pentru a pregăti un unguent din coada șoricelului, veți avea nevoie de: 150 ml extract de ulei vegetal de coada șoricelului, pe care îl puteți face cu ușurință 15 g lanolină (disponibilă în farmacie sau online ) 8 g ceară de albine borcane goale cu capac  sau borcane pentru unguent pentru depozitare.

Unguentul se face în câțiva pași:

Pur și simplu încălziți uleiul, lanolina și ceara de albine într-un pahar într-o baie de apă până când toate ingredientele s-au topit. Pentru testul de consistență, așezați câteva picături din masa topită pe o farfurie și lăsați-o să se răcească. În funcție de cât de răspândibil este, adăugați puțin mai mult ulei (mai lichid) sau ceară de albine (mai multă fermitate). Puneți unguentul terminat într-un borcan, lăsați-l să se răcească și păstrați-l într-un loc întunecat. Unguentul poate fi păstrat până la șase luni. Este recomandabil să etichetați recipientul, astfel încât să nu depășească data cea mai bună înainte.

Tinctură de coada șoricelului pentru uz intern și extern

Cu tinctura de coada șoricelului, puteți păstra ingredientele valoroase ale plantei medicinale timp de un an. Este potrivit atât pentru uz intern cât și extern.

Pentru a face extractul de plante, aveți nevoie de coada șoricelului uscată și alcool de 40%. Pentru producerea tincturii de coada șoricelului , părțile zdrobite ale plantei sunt puse într-un vas și umplute cu alcool. După o perioadă de maturare de patru până la șase săptămâni, tinctura este bine absorbită și gata de utilizare.

Aplicație externă

Taninurile și flavonoidele ajută la tratarea varicelor, a tulburărilor circulatorii și a aftelor vaginale. Pentru a favoriza circulația sângelui și a combate agenții patogeni, câteva picături de tinctură sunt diluate cu apă într-un raport de unu la zece și comprese îmbibate în ea sunt plasate pe zonele afectate ale pielii. De asemenea, puteți opri sângerarea rănilor.

Aplicație internă

Pentru problemele tractului gastro-intestinal, tratamentul cu tinctură de coada șoricelului va stimula bila sau va calma gazele. Pentru aceasta, cinci până la opt picături de tinctură sunt luate într-un pahar cu apă de trei ori pe zi. Durerea abdominală poate fi, de asemenea, ameliorată în acest fel.

Sfat: Un ulei fabricat din coada șoricelului este, de asemenea, o formă eficientă de utilizare a puterilor curative ale coada șoricelului direct sau în produsele cosmetice de casă.

Distribuie pe: