PRAZUL luptă împotriva degradării celulelor care contribuie la boli precum diabetul, cancerul și bolile de inimă și reduce inflamația, colesterolul, tensiunea arterială, formarea cheagurilor de sânge

10841

 

Prazul este bogat în nutrienți, ceea ce înseamnă că este sărac în calorii, dar bogat în vitamine și minerale. O porție de 100 de grame de praz gătit are doar 31 de calorii, potrivit USDA. În același timp, este deosebit de bogat în carotenoizi din provitamina A, inclusiv beta caroten. Corpul transformă acești carotenoizi în vitamina A, care este importantă pentru vedere, funcția imună, reproducere și comunicarea celulară. Sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina K1, care este necesară pentru coagularea sângelui și sănătatea inimii.  Prazul sălbatic este bogat în vitamina C, ceea ce ajută la sănătatea sistemului imunitar, la repararea țesuturilor, la absorbția fierului și la producerea de colagen. De fapt, el oferă aproximativ de două ori mai multă vitamină C decât aceeași cantitate de portocale, potrivit studiilor.

Prazul este, de asemenea, o sursă bună de mangan, care poate ajuta la reducerea simptomelor sindromului premenstrual și la promovarea sănătății tiroidei. Mai mult decât atât, el furnizează cantități mici de cupru, vitamina B6, fier și folat. Prazul are un conținut scăzut de calorii, dar este bogat în substanțe nutritive, în special magneziu și vitaminele A, C și K. Se laudă cu cantități mici de fibre, cupru, vitamina B6, fier și acid folic.

Praz – beneficii și proprietăți  Prazul este o sursă bogată de antioxidanți, în special polifenoli și compuși ai sulfului. Antioxidanții luptă împotriva degradării celulelor care contribuie la boli precum diabetul, cancerul și bolile de inimă. Ajută împotriva bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer Prazul este o sursă deosebit de mare de kaempferol, un antioxidant polifenolic care se crede că protejează împotriva bolilor de inimă și a unor tipuri de cancer.

Ele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de alicină, același compus benefic de sulf care conferă usturoiului proprietățile sale antimicrobiene, de scădere a colesterolului și potențiale proprietăți anticancerigene.  Între timp, prazul sălbatic este bogat în tiosulfinate și cepaene, doi compuși ai sulfului necesari pentru coagularea sângelui și care se cred că protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. Poate reduce inflamația și poate promova sănătatea inimii Prazul este alium, o familie de legume care include ceapă și usturoi. Mai multe studii leagă aceste plante de un risc mai mic de boli de inimă și accident vascular cerebral.

[wp-rss-aggregator template="stiai-net"]

De exemplu, kaempferolul din praz are proprietăți antiinflamatorii. Alimentele bogate în kaempferol sunt asociate cu un risc mai scăzut de infarct miocardic sau de deces din cauza bolilor de inimă. Mai mult, prazul este o sursă bună de alicină și alte tiosulfinate, care sunt compuși ai sulfului care pot aduce beneficii sănătății inimii prin reducerea colesterolului, a tensiunii arteriale și a formării de cheaguri de sânge. Prazul conține compuși vegetali sănătoși pentru inimă, care demonstrează că reduc inflamația, colesterolul, tensiunea arterială, formarea cheagurilor de sânge și riscul general de boli de inimă. Poate ajuta la scăderea în greutate La fel ca majoritatea legumelor, prazul poate favoriza pierderea în greutate. La 31 de calorii pe 100 de grame de praz fiert, această legumă are foarte puține calorii pe porție. Mai mult, prazul este o sursă bună de apă și fibre, care pot preveni foamea, poate oferi senzația de sațietate și te pot ajuta să mănânci mai puțin, în mod natural.

De asemenea, oferă fibre solubile, care formează un gel în intestin și sunt deosebit de eficiente în reducerea foamei și a poftei de mâncare. În plus, cercetarea leagă în mod constant dietele bogate în legume de pierderea în greutate sau creșterea în greutate redusă în timp.  Adăugarea prazului sau a prazului sălbatic în dietă poate crește aportul total de legume, ceea ce poate crește acest efect. Fibrele și apa din praz pot favoriza sațietatea și preveni foamea, ceea ce poate ajuta la pierderea în greutate. În plus, această legumă are un conținut scăzut de calorii. Protejează împotriva anumitor tipuri de cancer Prazul are o serie de compuși de combatere a cancerului. De exemplu, kaempferolul din praz este legat de un risc mai mic de boli cronice, în special de cancer. Cercetările efectuate pe eprubete arată că kaempferolul poate lupta împotriva cancerului prin reducerea inflamației, distrugerea celulelor canceroase și prevenirea răspândirii acestor celule, potrivit cercetărilor.

Cum poți să folosești prazul ca plantă medicinală Prazul are și proprietăți medicinale. Specialiștii spun că este o plantă cu rol antiseptic și bacteriostatic. În plus, are efecte laxative, diuretice și duce la eliminarea toxinelor din organism.

Consumat ca atare sau preparate frunzele, ajută la tratarea gripei, astmului bronșic sau alte afecțiuni respiratorii.  În plus, ajută la constipație, enterocolită sau a altor tulburări digestive. Poți folosi prazul și extern, sub formă de cataplasmă, compresă, ea ajutând la vindecarea furunculelor, rănilor, panarițiului sau a abceselor.

Distribuie pe: