Recoltare şi uscare: Perioada de recoltare optimă este în lunile iunie – iulie, când frunzele încă nu s-au îngălbenit şi nu au fost atacate de insecte, dar se poate continua până toamna, târziu. Uscarea se face cât mai repede (pentru a evita brunificarea frunzelor), la umbră, în strat subţire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate (poduri, verande, balcoane, şoproane). După uscare, se ambalează în săculeţi de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă întreagă, o mărunţire groscioară realizându-se înaintea utilizării.
Compoziţia chimică: Frunzele de Pătlagină conţin mucilagii, un glicozid amar numit aucubozida, tanin, flavone, substanţe polifenolice cu proprietăţi antiseptice, carotenoizi, fitosteroli, acizi graşi, vitaminele A,C,K şi enzime proteolitice.
PREPARATE DIN FRUNZE DE PĂTLAGINA
Maceratul
Este singura tehnică de extracţie a mucilagiilor dintr-o plantă medicinală, oricare ar fi ea, având în vedere faptul că mucilagiile sunt solubile în apă rece şi insolubile în alcool.
Mod de preparare: 2 linguri frunze uscate şi mărunţite de Pătlagină se opăresc cu 250 ml de apă, se lasă la infuzat timp de 30 minute, la temperatura camerei, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust cu miere. Mucilagiile sunt un mediu prielnic pentru dezvoltarea microorganismelor, de aceea imediat după filtrare, mai ales pe timp de vară, maceratul se păstrează la frigider.
Mod de preparare: 4 linguri de frunze de Pătlagină uscate şi mărunţite groscior se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În cazul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la frigider.
Datorită conţinutului în alcool al tincturii şi al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.
Oţetul medicinal
Mod de preparare: 4 linguri de frunze de Pătlagină se ţin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oţet obţinut din vin. Urmează apoi filtrarea şi condiţionarea în flacoane brune. Se utilizează extern, în bolile prezentate mai jos.
Uleiul terapeutic
Mod de preparare: 2 linguri de frunze uscate de Pătlagină mărunţite groscior se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, pe bain marie, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se foloseşte extern, mai ales în bolile dermatologice.
Siropul de Pătlagină
Terapiile cu plante medicinale sunt terapii blânde, de aceea efectul se observă după o perioadă mai îndelungată de tratament. În schimb, efectele adverse şi contraindicaţiile sunt mult mai puţin numeroase decât în cazul medicamentelor de sinteză.
Tratamente interne
Expectorant şi antitusiv, în bolile aparatului respirator
Maceratul: se administrează câte 3 căni pe zi.
Siropul: se foloseşte ca atare, 3 linguri pe zi (la adulţi) sau 3 linguriţe pe zi (la copii).
Boli ale stomacului – gastrite, ulcer gastric, hemoragii gastrice
Maceratul: se administrează câte 3 căni pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Decoctul: se beau câte 3 căni pe zi.
Atonia intestinelor, care se manifestă prin constipaţie
Se foloseşte maceratul de Pătlagină, câte 2 căni pe zi. Pentru a mări laxaţia, la cana de macerat se adaugă o lingură de seminţe de in.
Enterite diareice estivale infecţioase
Decoctul: se beau câte 2 ceşti pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mentă.
Vinul: se administrează câte 30 ml, de 2 ori pe zi, după-masă.
Depurativ – elimină acidul uric (efect uricozuric) şi ureea din organism
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Decoctul: se beau câte 2 ceşti pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după-masă.
Afecţiunile anusului şi rectului – hemoroizi, fisură anală
Mucilagiile din maceratul de Pătlagină înmoaie bolul fecal, prevenind constipaţia, o cauză importantă a întreţinerii hemoroizilor sau a fisurilor anale.
Maceratul: se beau câte 3 căni pe zi.
Tratamente externe
Furunculoză
Comprese cu frunze proaspete de Pătlagină. Această practică este foarte des menţionată de medicina populară. Frunzele de Pătlagină lată, proaspete, se opăresc şi se aplică pe zona infectată. (Efectul benefic în această stafilococie a pielii a fost demonstrat în urma lucrărilor efectuate în laboratorul de Farmacognozie al Facultăţii de Farmacie din Iaşi, condus de prof. dr. Em. Grigorescu.) Prin acest tratament simplu, dar eficient se înlocuieşte, de cele mai multe ori, metoda chirurgicală de extirpare a buboiului (furunculului).
Urticarii, înţepături de insecte
Tamponări locale cu oţet sau ulei terapeutic. Se aplică pe zona afectată, de 2 ori pe zi.
Bolile şezutului – hemoroizi, fisuri anale
Se fac băi anale, cu un decoct preparat după metoda prezentată mai sus. Pentru a mări efectul emolient, se pot adăuga şi tărâţe de grâu.
Boli ale cavităţii bucale, sângerări ale gingiilor şi ale gâtului (faringite)
Se fac gargarisme de 2-3 ori /zi, cu decoctul preparat după metoda descrisă mai sus.
Bolile ochiului
Se fac băi oculare cu o infuzie din frunze de Pătlagină (în cazul conjunctivitelor alergice). Pentru obţinerea infuziei pentru spălături oculare e bine să se folosească apă distilată sau ser fiziologic, care se găseşte în farmacii.
Măşti cosmetice pentru faţă
Se foloseşte maceratul din frunze de Pătlagină, sub formă de pansamente umede. Acestea se aplică seara, înainte de culcare, după demachiere şi înaintea aplicării unei eventuale creme de noapte.
Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Pătlagină uscate şi mărunţite groscior se opăresc cu 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust cu miere.
Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de frunze de Pătlagină uscate şi mărunţite groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. La final se completează apa evaporată. Se filtrează lichidul fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umezită cu puţină apă.
Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Pătlagină uscate şi mărunţite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.