REȚETE DE PREPARATE DIN PĂTLAGINĂ pentru toate afecțiunile

24510

 

Pătlagina
Sunt trei specii de Pătla­gină răspândite în flora spontană din ţara noastră: Pătlagina lată (Planta­go major), Pătlagina moale (Planta­go media) şi Pătlagina îngustă (Plan­tago lanceolata), toate având impor­tanţă terapeutică. Se deosebesc între ele prin aspectul frunzei. Pătlagina lată are frunza mare, lată şi lucioasă, Pătlagina moale are frunza aco­pe­rită cu peri moi, mătăsoşi, de unde şi nu­mele, iar Pătlagina îngustă are frun­zele înguste, ca o lance. În flora spon­tană, plantele se întâlnesc pe margini de drumuri, în păşuni, şi ca buruiană în culturi (cu precădere în cultura de trifoi şi pe terenurile gazonate). Pătla­gina este răspândită în toată ţara, de la câmpie şi până în zona alpină.
Recoltare şi uscare: Peri­oada de recoltare optimă este în lunile iunie – iulie, când frunzele încă nu s-au îngălbenit şi nu au fost ata­cate de insecte, dar se poa­te continua până toamna, târ­ziu. Uscarea se face cât mai repe­de (pentru a evita bru­ni­ficarea frunzelor), la um­bră, în strat sub­ţire, pe rame de lemn, coli de hâr­tie sau rogojini, în spaţii aerisite şi bine ventilate (poduri, ve­ran­de, balcoane, şoproa­ne). După uscare, se amba­lează în săculeţi de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă în­treagă, o mărunţire groscioară realizându-se înaintea utilizării.
Compoziţia chimică: Frunzele de Pătlagină conţin mucilagii, un glicozid amar numit aucubozida, tanin, flavone, substanţe polifenolice cu proprietăţi antiseptice, carotenoizi, fitosteroli, acizi graşi, vita­minele A,C,K şi enzime proteolitice.

PREPARATE DIN FRUNZE DE PĂTLAGINA

În funcţie de scopul terapeutic urmărit, din frun­ze­le de Pătlagină se pot prepara: macerate, infuzii, de­coc­turi, siropuri, tincturi şi vinuri terapeutice, iar pen­tru utilizare externă, ulei terapeutic şi oţet me­dicinal.

Maceratul
Este singura tehnică de extracţie a mucilagiilor dintr-o plantă medicinală, oricare ar fi ea, având în vedere faptul că mucilagiile sunt solubile în apă rece şi insolubile în alcool.
Mod de preparare: 2 linguri frunze uscate şi mă­run­ţite de Pătlagină se opăresc cu 250 ml de apă, se lasă la infuzat timp de 30 minute, la temperatura ca­me­rei, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust cu miere. Mucilagiile sunt un mediu prielnic pentru dez­voltarea microorganismelor, de aceea imediat du­pă filtrare, mai ales pe timp de vară, maceratul se păs­trează la frigider.

Vinul terapeutic
Mod de preparare:
 4 lin­guri de frunze de Pătlagină uscate şi mărunţite groscior se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoar­cerea reziduului, şi apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fun­dul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Terme­nul de valabilitate este de 1 an de zile la tempe­ratura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentraţia alcoolică de cel puţin 11 grade. În ca­zul concentraţiei alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la fri­gider.
Datorită conţinutului în alcool al tincturii şi al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranţă la alcool.

Oţetul medicinal
Mod de preparare:
 4 linguri de frunze de Pătlagină se ţin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oţet obţinut din vin. Urmează apoi filtrarea şi condiţionarea în flacoane brune. Se utilizează extern, în bolile prezentate mai jos.

Uleiul terapeutic
Mod de preparare:
 2 linguri de frunze uscate de Pătlagină mărunţite groscior se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, pe bain marie, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se foloseşte extern, mai ales în bolile derma­tologice.

Siropul de Pătlagină

Siropul de Pătlagină se poate obţine în casă, după următoarea me­todă: frunzele de Pătlagină proas­păt culese se zdrobesc cu aju­torul unui blender sau cu o ma­şină de obţinut sucuri din fruc­te. Zeama rezultată prin stoarcere se amestecă cu un volum egal de miere. Se grăbeşte obţinerea su­cului, dacă frunzele proaspete sunt lăsate câteva zile la congelator, după care se mărunţesc şi se storc bine, într-o bucată de tifon împăturită. Amestecul de suc şi miere se fierbe 20 de minute, se pune apoi în sticle bine închise, putând fi păstrat timp îndelungat. Prepa­ratul nu mucegăieşte, datorită principiilor antibacte­riene conţinute în frunze. Siropul de Pătlagină este printre cele mai vechi siropuri preparate de industria noastră de medicamente, având peste 50 de ani vechi­me. Este folosit pentru afecţiuni acute, subacute şi cronice ale aparatului respirator (bronşite, traheite, laringite) însoţite de tuse cu expectoraţie dificilă. De asemenea, siropul se foloseşte ca edulcorant (îndul­citor) pentru alte ceaiuri cu proprietăţi expectorante sau antitusive, de exemplu, ceaiul de tei. Această aso­ciere potenţează efectul emolient al ceaiului respectiv.

Terapiile cu plante medicinale sunt terapii blân­de, de aceea efectul se observă după o perioadă mai îndelungată de tratament. În schimb, efectele ad­verse şi contraindicaţiile sunt mult mai puţin nume­roase decât în cazul medicamentelor de sinteză.

Tratamente interne

 Expectorant şi antitusiv, în bolile aparatului respirator
Maceratul: se administrează câte 3 căni pe zi.
Siropul: se foloseşte ca atare, 3 linguri pe zi (la adulţi) sau 3 linguriţe pe zi (la copii).

 Boli ale stomacului – gastrite, ulcer gastric, hemoragii gastrice
Maceratul: se administrează câte 3 căni pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Decoctul: se beau câte 3 căni pe zi.

 Atonia intestinelor, care se manifestă prin constipaţie
Se foloseşte maceratul de Pătlagină, câte 2 căni pe zi. Pentru a mări laxaţia, la cana de macerat se adaugă o lingură de seminţe de in.

 Enterite diareice estivale infecţioase
Decoctul: se beau câte 2 ceşti pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mentă.
Vinul: se administrează câte 30 ml, de 2 ori pe zi, după-masă.

 Depurativ – elimină acidul uric (efect uricozuric) şi ureea din organism
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Decoctul: se beau câte 2 ceşti pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după-masă.

 Afecţiunile anusului şi rectului – hemoroizi, fisură anală
Mucilagiile din maceratul de Pătlagină înmoaie bolul fecal, prevenind constipaţia, o cauză importantă a întreţinerii hemoroizilor sau a fisurilor anale.
Maceratul: se beau câte 3 căni pe zi.

Tratamente externe

 Furunculoză
Comprese cu frunze proaspete de Pătlagină. A­ceastă practică este foarte des menţionată de medicina populară. Frunzele de Pătlagină lată, proaspete, se opăresc şi se aplică pe zona infectată. (Efectul benefic în această stafilococie a pielii a fost demonstrat în urma lucrărilor efectuate în labora­torul de Farma­cog­nozie al Facultăţii de Farmacie din Iaşi, condus de prof. dr. Em. Grigorescu.) Prin acest tratament sim­plu, dar eficient se înlocuieşte, de cele mai multe ori, metoda chirurgicală de extirpare a buboiului (furun­cu­lului).

 Urticarii, înţepături de insecte
Tamponări locale cu oţet sau ulei terapeutic. Se aplică pe zona afectată, de 2 ori pe zi.

 Bolile şezutului – hemoroizi, fisuri anale
Se fac băi anale, cu un decoct preparat după metoda prezentată mai sus. Pentru a mări efectul emolient, se pot adăuga şi tărâţe de grâu.

 Boli ale cavităţii bucale, sângerări ale gingiilor şi ale gâtului (faringite)
Se fac gargarisme de 2-3 ori /zi, cu decoctul preparat după metoda descrisă mai sus.

 Bolile ochiului

Se fac băi oculare cu o infuzie din frunze de Pătlagină (în cazul conjunctivitelor alergice). Pentru obţinerea infuziei pentru spălături oculare e bine să se folosească apă distilată sau ser fiziologic, care se găseşte în farmacii.

 Măşti cosmetice pentru faţă
Se foloseşte maceratul din frunze de Pătlagină, sub formă de pansamente umede. Acestea se aplică seara, înainte de culcare, după demachiere şi înaintea aplicării unei eventuale creme de noapte.

Infuzia
Mod de preparare:
 2 linguri de frunze de Pătla­gină uscate şi mărunţite groscior se opăresc cu 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust cu miere.

Decoctul
Mod de preparare:
 4 linguri de frunze de Pătla­gină uscate şi mărunţite groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. La final se completează apa evaporată. Se filtrează lichidul fierbinte, prin tifon sau vată medi­cinală, umezită cu puţină apă.

Tinctura
Mod de preparare:
 2 linguri de frunze de Pătlagină uscate şi mărun­ţite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obţinut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpe­zire. Se trece uşor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabi­litate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă de­puneri pe perioada păstră­rii, se agită flaconul înainte de utilizare.

 

Distribuie pe: