SALVIA înlătură OBOSEALA mentală, stările de NERVOZITATE, ASTENIA și tulburările de MEMORIE

27425

Asemenea altor plante aromatice, este înzestrată cu proprietăți terapeutice impresionante. Este recomandată și utilizată cu succes în afecțiuni ale gurii și gâtului, cardiovasculare și reumatismale, în simptomele de menopauză și tulburări nervoase.

Numeroase studii au arătat că salvia are efecte benefice asupra creierului și a stării de spirit.

Un studiu publicat în Jurnalul Neuropsychopharmarcology în 2006 a arătat că salvia inhibă colinesteraza, stimulează performanța mnemonică și îmbunătățește dispoziția la persoanele tinere sănătoase.

Participanții la studiu au primit frunze uscate de salvie în doze mai mici (300 mg) și mai mari (600 mg). Dozele mai mici au redus anxietatea, în timp dozele mari au crescut starea de vigilență, de calm și de satisfacție (mulțumire).

Un alt studiu, apărut în Jurnalul Pharmacology în 2006, a arătat că salvia ar putea fi eficientă și în tratamentul bolii Alzheimer. Efectele sale neuroprotectoare s-ar putea datora conținutului de acid rozmarinic.

Fitoterapeutul Constantin Milică spune că această plantă fortifică organismul, mărește vitalitatea persoanelor vârstnice și încetinește procesul îmbătrânirii datorită antioxidanților care distrug radicalii liberi.

Totodată, citează efectele benefice ale salviei în numeroase afecțiuni care vizează sistemul nervos central și funcțiile mentale:

nervozitate
surmenaj mental
pierderea memoriei
dureri de cap, migrene
astenie nervoasă
depresie psihică
tremur al membrelor (Parkinson)
epilepsie
paralizie
slăbiciune
debilitate la copii
convalescență după operații sau boli grave

Cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Akure (Nigeria) – Departamentul de Biochimie, au demonstrat că frunzele de salvie au efecte antioxidante și protectoare prin care pot preveni și controla bolile degenerative asociate cu stresul oxidativ.

Salvia poate fi utilizată și în afecțiuni ale sistemului cardiovascular, tensiune arterială crescută, circulație deficitară, infarct (prevenire), în boli reumatismale și afecțiuni ale pielii:

abcese dentare cu puroi
gingivită, sângerări ale gingiilor
paradontoză
afte, ulcerații bucale
stomatită
amigdalită
În toate aceste afecțiuni, salvia se poate folosi ca ceai, sub formă de gargară sau administrat intern.

Este de asemenea recomandată sub formă de ulei în diverse afecțiuni externe:

răni care sângerează sau răni purulente
ulcerații ale pielii
degerături
transpirații excesive ale membrelor
hemoroizi
acnee
seboreea feței
dezumflarea nasului

Distribuie pe: