Sfântul Apostol Andrei- tradiție și legendă, obiceiuri și supertiții. În fiecare an pe data de 30 noiembrie sărbătorim Ziua Sfântului Apostol Andrei

1450

În fiecare an pe data de 30 noiembrie sărbătorim Ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Galileea în nordul Israelului și a fost frate cu Simon Petru, cei doi devenind primii Apostoli a lui Hristos. În anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat ,, Ocrotitorul României,, iar în 1995 Biserica Ortodoxa Română a hotărât ca sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată cu roșu în calendar.

Potrivit tradiției populare românești

în noaptea de 29 spre 30 toate animalele vorbesc iar cine le ascultă, moare sau își pierde mințile. Ziua de Sfântul Andrei se mai numește și Ziua Lupului. Se spune că în ziua de 30 lupul devine mai sprinten și nimic nu scapă din fața lui. Din cauza lupilor, în această zi nu se mătură, nu se dă gunoiul afară, nu se dă de pomană și nu se dau lucruri cu împrumut.

Povestea Sfântului Apostol Andrei în legenda populară românească

spune că Sfântul Andrei a fost trimis pe ,, Tărâmul Lupilor,, unde a fost călăuzit de Marele Lup Alb. Legenda mai spune că la miezul nopții de Sfântul Andrei se deschid cerurile și ies strigoii, spirite ale morților, călătorind pe apă și pe uscat strigând sau miorlăind. Se spune că uneori trag clopotele bisericilor și dansează în mijlocul drumului până în zorii zilei când se aud cocoșii. Legenda povestește că în noaptea de Sfântul Andrei, lupii se transformă în vârcolaci și pornesc la vânătoare după oamenii lipsiți de apărare și rătăciți.

Pentru a alunga spiritele rele și toate relele,  obiceiul spune că oamenii agață usturoi prin casă, la uși și ferestre iar vasele se întorc cu gura în jos.

Tradiția mai spune că dacă în noaptea de Sfântul Andrei, cerul este senin atunci va fi o iarnă ușoară.

Ocrotitorul României

Andrei a fost trimis să propovăduiască cuvântul Domnului în Asia Mică, apoi a venit pe tărâmul lupilor, la nord de Dunăre, în Dobrogea zilelor noastre. Dacii aveau pe stindardele lor lupul, iar Sfântul Andrei se pare că a fost însoțit pe toată perioada cât a poposit în Dobrogea de Marele Lup Alb, care îi însoțea pe daci și în războaie și care se pare că a fost pe câmpul de luptă și la căderea Sarmisegetusei.

Distribuie pe: