Totul despre minunata Fuchsia (cerceluş). Cum se înmulteşte şi îngrijeste

714

Foarte popular genul Fuchsia include circa 95 de specii originare din America de Sud si Noua Zeelanda , la care se adauga specia horticola Fuchsia hybrida Hort. – cercelus – aceasta fiind si specia cea mai cultivata.

Particularitati biologice

Planta prezinta tulpina semilemnoasa si in functie de modul de aplicare a taierilor poate creste sub forma de arbust sau copacel cu inaltimea de 30 la 100 cm sau chiar mai mult. Frunzele sunt oval – alungite , mici spre medii , colorate in verde sau violaceu de diferite nuante , dispuse opus sau in verticil.

Florile , simple sau involte , pendente ca si niste cercei , au atat sepalele cat si petalele , in numar de 4 , colorate in nuante foarte vii de : albastru , alb , roz , rosu violet , unicolore , bicolore sau pestrite. Infloreste din primavara pana toamna tarziu.

Exigente ecologice

Pentru obtinerea unei infloriri bogate in sezonul cald , plantele se trec iarna printr-un repaus relativ. Pentru aceasta plantele se mentin in spatii racoroase cu temperatura de 8 – 10 grade C , bine laminate si se uda foarte rar. In timpul sezonului cald , plantele au nevoie de temperaturi moderate , multa lumina si udat constant , astfel incat substratul sa se mentina permanent reavan. Solicita substraturi mijlocii , fertile , foarte bine drenate.

Producerea plantelor

Cercelusul se inmulteste foarte usor prin butasi de varf si fragmente de lastari , primavara sau la sfarsitul verii. Acestia se pun la inradacinat intr-un substrat alcatuit din parti egale de turba si perlit sau nisip ; butasii pot inradacina usor si in sticle cu apa. Inradacinarea se poate produce in circa 3 saptamani chiar si la temperaturi de 15 – 16 grade C. Cresterea temperaturii la 20 grade C asigura o inradacinare mai rapida si mai buna a butasilor.

Ingrijirea plantelor

Dupa plantarea in ghivece , butasii inradacinati se ciupesc de 1 – 2 ori in vederea ramificarii. Pentru obtinerea plantelor cu aspect de copacel , ciupirea se amana pana cand tulpina atinge inaltimea la care se doreste provocarea ramificarii.

Pentru obtinerea unor plante cu crestere mai compacta dupa ultima ciupire , in momentul cand lastarii au 5 – 6 cm lungime , se pot aplica tratamente cu Cycocel 0,05 – 0,1 %. Aceste tratamente se pot repeta de 1 -2 ori , la interval de 3 saptamani , in functie de gradul de ramificare care se doreste a fi indus plantei. Primavara devreme se fac taieturi de corectare a formei plantei , taieri prin care lastarii se scurteaza la 2 – 3 noduri , intrucat inflorirea se produce pe lastarii tineri aparuti in urma taierilor. Fertilizarile faziale se fac la interval de 3 saptamani cu ingrasaminte minerale complexe.

 

Distribuie pe: