Varza, cel mai puternic antidot al celulelor maligne, este consumată în toate colturile lumii. Oferă numeroase beneficii pentru sănătate, este plină de vitamine, minerale si fitonutrienti care contribuie la mentinerea stării de sănătate. Datorită numarului redus de calorii, această legumă este recomandată celor care vor să slăbească. Are totodată efecte antiinflamatorii, oferă protectie tractului digestiv si sistemului cardiovascular.
Ne ajuta sa eliminam toxinele din organismi tot cu ea scapam de toate reziduurile din organism. Totodata, fiind bogata in fitonutrienti si vitamine (A, C si K), precum si antioxidanti naturali care previn aparitia cancerului, are un efect benefic si asupra frumusetii. Despre varza murata s-a scris mult datorita proprietatilor sale antitumorale si capacitatii extraordinare de a preventia aceasta patologii. Varza murata formeaza o flora care nu ingaduie evolutia tumorilor.
Pustnicii din vechime spalau bine varza, fara sa o curete de frunzele din exterior si o puneau in vase facute din trunchi de copac, iar intre randurile de varza presarau sare grunjoasa. Acopereau apoi totul cu apa stransa de la ploaie (care se spune ca elimina orice forma de ascita), iar deasupra puneau cateva crengi de mar paduret sau de corn. Varza astfel murata era consumata de la sfarsitul toamnei pana dupa Pasti. In caz de ulcer sau tumori digestive, se facea un tratament cu varza murata goala, fara niciun fel de fainoase, timp de 30 de zile. Vindecarea era intotdeauna sigura, potrivit ziarullumina.ro.
De asemenea, zeama de varza murata este recomandata celor care tin dieta pentru ca stimuleaza arderea grasimilor si normalizeaza apetitul. Varza murata este si un bun probiotic, alimentul fiind ajutat in acest sens de acidul lactic, care actioneaza ca un conservant. In varza murata se gasesc asa numitele „bacterii prietenoase”, care au rolul de a regla flora intestinala. Consumul regulat de zeama de varza murata poate ajuta la normalizarea digestiei, dar si la prevenirea constipatiei.
Bogata in vitamina C, varza mai contine magneziu, calciu, potasiu avand totodata efecte antioxidante, fiind recomandata in acelasi timp ca remediu pentru intarirea imunitatii. Pentru ca este bogata in fibre alimentare, varza ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Varza mai are efecte benefice si in cazul arsurilor, eczemelor, dar si durerilor reumatice. Varza poate fi consumata si pentru detoxifierea ficatului, datorita sulforafanului, o substanta ce stimuleaza puternic producerea unor enzime in organism.
Folosita sub forma de cataplasme, frunze de varza zdrobite refac zonele afectate de entorsa si luxatii. Folosita in scop cosmetic, varza are un efect nutritiv si de intinerire a tenului. Varza poate totusi provoca usoare colici abdominale, balonari si uneori diaree. In acelasi timp, persoanele hipertensive nu trebuie cu consume in exces zeama de varza murata, deoarece continutul de sare creste retentia de apa si deci tensiunea arteriala.
Valorile nutritionale pentru 100 de grame de varza: Calorii 25 kcal, Carbohidrati 5.8 g, Proteine 1.3 g, Fibre alimentare 2.50 mg, Folati 53 g, Niacina 0.234 mg, Acid pantotenic 0.212 mg, Piridoxina 0.124 mg, Riboflavina 0.040 mg, Tiamina 0.061 mg, Vitamina A 98 UI, Vitamina C 36.6 mg, Vitamina K 76 g, Sodiu 18 mg, Potasiu 170 mg, Calciu 40 mg, Fier 0.47 mg, Magneziu 12 mg, Mangan 0.160 mg, Fosfor 26 mg, Zinc 0.18 mg, Alfa-caroten 33 g, Beta-caroten 42 g, Luteina-zeaxantina 30 g.